Dienstag, 21. April 2009

ΣΤΟ ΓΥΨΟ...

Σαν σημερα πριν απο 42 χρονια, μια ομαδα στρατιωτικων υπο τους Γεωργιο Παπαδοπουλο, Σπυρο Μαρκεζινη και Στυλιανο Παττακο γεμισε την Αθηνα τανκς και πηρε τα ηνια της πολιτειακης ηγεσιας της χωρας στα χερια της, αψηφοντας και παρακαμπτοντας τους δημοκρατικους θεσμους που απαιτουσαν την καθολικη συμμετοχη του ελληνικου λαου δια της ψηφου του στην εκλογη αντιπροσωπων για την ασκηση εξουσιας. Στο επισημο διαγγελμα τους απο ραδιοφωνου, οι πρωτεργατες του πραξικοπηματος επικαλεστηκαν διαφορες δικαιολογιες, οπως τον "κοκκινο κινδυνο", και αυτοπροβληθηκαν ως εθνοσωτηρες, παρομοιαζοντας την χωρα ως ασθενη. Συμφωνα με τα λεγομενα του Παπαδοπουλου, "η Ελλας ευρισκεται επι του γυψου" - και οι τρεις στρατιωτικοι επροκειτο να την βγαλουν απο αυτον. Η "Χουντα των Συνταγματαρχων" κυβερνησε επι 7 χρονια εχοντας ως συνθηματα της τον φοινικα που αναγεννιεται απο τις σταχτες του και το τριπτυχο "Πατρις - Θρησκεια - Οικογενεια". Οχι μονο δεν εβγαλε την Ελλαδα απο τον γυψο, αλλα της εριξε και αλλον απο πανω - μαζι με μπετον και ασβεστη...
Εκεινες οι εποχες ηταν πολυ περιεργες για ολους τους λαους. Ο πλανητης ζουσε στην σκια του Ψυχρου Πολεμου μεταξυ Η.Π.Α. και Ε.Σ.Σ.Δ., με την μεν πρωτη να εχει καταντησει σχεδον υστερικια απο την υποτιθεμενη κομμουνιστικη απειλη (βλ. Μακαρθυ) και να γεμιζει το Βιετναμ με ναπαλμ και πτωματα αμερικανων νεων. Η Γερμανια ειναι διαμελυσμενη σε δυο κρατη, με ενα τειχος να τα χωριζει στο Βερολινο. Η Λαικη Δημοκρατια της Γερμανιας, οπως και η Πολωνια, οι χωρες της Βαλτικης και των Βαλκανιων, η Τσεχια και η Ουγγαρια, ανηκαν στην σφαιρα επιρροης της Ε.Σ.Σ.Δ. του ανατολικου μπλοκ. Οι Ερυθρες Ταξιαρχιες πνιγουν την Ιταλια στο αιμα, ενω το ιδιο συμβαινει και με την οργανωση R.A.F. στην Δυτικη Γερμανια. Στην Κουβα ο Φιντελ Καστρο γινεται ηγετης, ενω στην Κυπρο Τουρκοκυπριοι πολεμουν εναντιον Ελληνοκυπριων. Η νεολαια επαναστατει τον Μαιο του 1968 στο Παρισι και στο Γουντστοκ των Η.Π.Α. διοργανωνονται συναυλιες-μαμουθ για καταπαυση του πυρος στο Βιετναμ.
35 χρονια μετα το τελος της χουντας και υπαρχουν ακομα Ελληνες που την αναπολουν. Πολλοι συμπολιτες μας πιστευουν οτι μονο μια δικτατορια τυπου Παπαδοπουλου θα εξαλειψει την ογκωδη γραφειοκρατεια, τα βυσματα, την διαφθορα των πολιτικων. Θα βελτιωσει την οικονομια, την επαγγελματικη αποκατασταση και την κοινωνια. Θα βαλει τελος στην εγκληματικοτητα και την ανελεγκτη διελευση οικονομικων μεταναστων. Θα δωσει εμφαση στην Παιδεια, τον Πολιτισμο, την Υγεια. Θα προστατεψει την οικογενεια, τα ηθη, τα εθιμα και τις παραδοσεις της χωρας.
Μαλλον για ρομαντικους και αιθεροβαμωνες προκειται. Οι χουντικοι κοιταξαν το συμφερον τους. Δικους τους ανθρωπους βολευαν οπου ηθελαν. Αλλωστε ειναι μεγαλη κουταμαρα να πιστευει κανεις οτι θα ερθει καποιος απο μηχανης θεος και θα βελτιωσει τα παντα στην Ελλαδα. Σε μια δημοκρατια, ο ιδιος ο πολιτης αποφασιζει για το βελτιστον μεσω της ψηφου του. Δεν ειναι μονον κουτο, αλλα και επικινδυνο να μην δεχεται ο πολιτης να κανει χρηση του δικαιωματος του εκλογης, αλλα να αφηνει αλλους να αποφασιζουν ως προς τι του αρεσει και τι οχι.
Μπορει η Ελλαδα να βρισκεται ακομα εντος του γυψου. Με το να αφηνει ομως ο καθε Ελληνας ψηφοφορος τα πραγματα στην τυχη τους και να περιμενει να ερθει ο ενας και ο αλλος "Μεσσιας του Ελληνισμου - Εθνοσωτηρας" (αν ερθει κανας τετοιος ποτε) μηπως και τον σωσει, μηπως του βολεψει τα παιδια στο δημοσιο, μηπως του χαρισει πανακριβο αυτοκινητο και χλιδατη βιλαρα, μπαινει πιο βαθια στον γυψο ο ιδιος και η χωρα. Ποτε πολιτευματα του "αποφασιζομεν και διατασσομεν" δεν οφελησαν, ουτε την χωρα, ουτε τους πολιτες της! Το να επικαλειται κανεις ενα πολιτευμα δικτατορικου προφιλ για να του βρει δουλεια, για να απαγορεψει την εισοδο στην χωρα σε λαθρομεταναστες, για να παταξει την εγκληματικοτητα δεν ειναι επιχειρημα που θα πρεπει να λαμβανεται στα σοβαρα. Γιατι ως συνηθως σε τετοιες περιπτωσεις, μπορει καλλιστα να μετατραπει σε μπουμερανγκ και να χτυπησει αυτους που μεχρι προτινος το ευλογουσαν. Η εξουσια μπορει να γινει αχαριστη.

Sonntag, 19. April 2009

ΑΥΤΟ ΤΟ..."ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ"...

-"Ασε με ρε Σουλα να φαω το κεφαλακι! Αφου ξερεις οτι μου αρεσει!"
- "Λακη μου, το ξερεις οτι εισαι μεγαλος ανθρωπος και εχεις προβληματα υγειας, δεν εισαι κανα παλικαρακι πλεον. Το ξερεις οτι σε πειραζει. Η χοληστερινη σου..."
- "Φερτο δω ρε γαμω το Χριστο μου χρονιαρα μερα! Θελω να το φαω! Στο διαολο με την χοληστερινη και με ολα! "
Κλασσικος επεισοδιακος διαλογος, τον οποιο εχουμε ζησει ολοι μας λιγο ως πολυ. Ολο και καποιους οικογενειακους φιλους και συγγενεις εχουμε, οι οποιοι την Κυριακη του Πασχα δεν μπορουν να "κρατηθουν"...



Ανθρωποι μεγαλης ηλικιας, με χρονια προβληματα υγειας, με εμπειριες ζωης, που ομως ολα αυτα τα ξεχνανε, προκειμενου να ταλαιπωρηθουν και να ταλαιπωρησουν τους δικους τους ανθρωπους, μονο και μονο για να ικανοποιησουν τα παθη τους.
Ειναι συχνο το φαινομενο, αυτην την μερα να εισαγονται σε νοσοκομεια και κλινικες πολλοι τετοιοι ανθρωποι με γαστριμαργικα προβληματα, οι οποιοι ξεπερασαν τα ορια τους και εφαγαν "κατι παραπανω".
Και να ελεγε κανεις, οτι ο Ελληνας δεν τρωει καθημερινα κρεας; Να ελεγε, οι ανθρωποι αυτοι δεν μπορουν να κρατηθουν; Δεν ξερουν οτι και αρνι και κατσικι και κοντοσουβλι και σπλιναντερο και παιδακια, ολα μαζεμενα πειραζουν; Το ανθρωπινο στομαχι δεν ειναι ουτε αποθηκη, ουτε απορριματοφορο - αν το φορτωσεις περισσοτερο απο οσο αντεχει και οσο πρεπει, θα εχεις σοβαρα προβληματα.
Σεβασμος στα εθιμα, αλλα και στον εαυτο μας! Δεν ειναι αναγκη να γινει κανεις κοιλιοδουλος την Κυριακη του Πασχα. Η υγεια ειναι πολυ σημαντικη για να την παραμελησουμε και να επιδοθουμε σε ακρατητα οργια υπερκαταναλωσης τροφων με πολλα λιπαρα, αλλα και αλκοολ.
Τα ιδια ισχυουν και για την περιεργη και επικινδυνη παραδοση με τις κροτιδες και τα βεγγαλικα. Καθε χρονια, κατα την Ανασταση, ολο και καποιοι θα χασουν την ζωη τους η´ θα τραυματιστουν σοβαρα εξαιτιας της χρησης βεγγαλικων και πυροτεχνηματων.
Ας διασκεδασουμε αυτες τις μερες - αλλα με μετρο! Μην παρασυρομαστε απο τιποτε και απο κανεναν! Η υγεια μας ειναι πιο σημαντικη.
Χρονια πολλα, Χριστος Ανεστη και του χρονου με υγεια!

Freitag, 17. April 2009

ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΙΑ.

Λενε οτι μια εικονα ισοδυναμει με χιλιες λεξεις. Η κατωθι εικονα προερχεται απο ρεπορταζ της εφημεριδας ΤΑ ΝΕΑ, της Μεγαλης Παρασκευης, 17.04.2009.
Στην ουσια ειναι ενα κολαζ, μια μακετα που δειχνει εκδηλα, συνοπτικα και κατατοπιστικα την θεση της ελληνικης εξωτερικης πολιτικης σε συγκριση με την αντιστοιχη πολιτικη της Τουρκιας.
Η κατασταση ειναι μεσες ακρες γνωστη. Περαιτερω σχολιασμος δεν χρειαζεται. Η μακετα μιλαει και απο μονη της. Ισως να μην ειναι σωστο να δημοσιευεται χρονιαρα μερα τετοιο θεμα, η διεθνης πολιτικη σκηνη ομως δεν γνωριζει απο αργιες και γιορτες, ουτε και κοιμαται.
Αυτη ειναι η καταντια της Ελλαδας του σεμνου και ταπεινου Κωστακη, που ηθελε να τα βαλει με νταβατζηδες και νομιζε οτι θα τον βοηθησουν οι κουμπαροι του...

Montag, 13. April 2009

ΚΑΠΟΤΕ ΤΟ ΠΑΣΧΑ...

Πριν απο 5 μηνες εγραψε ο Ταλας ενα κειμενο σχετικο με τις γιορτες των Χριστουγεννων και την μαγεια τους στα παιδια (βλ. αντιστοιχο κειμενο 12/08 εντ.). Η εορταστικη περιοδος του Πασχα ειναι μια αλλη εποχη, επισης γεματη νοσταλγια για τις ευχαριστες παιδικες αναμνησεις.
Ηταν τοτε, την δεκαετια του 1980. Αντιθετα με την χριστουγεννιατικη περιοδο, περιμενε πως και πως να ερθει το Πασχα, οχι μονο για να κλεισουν τα σχολεια, αλλα για να απολαυσει την φυση. Οι εορτες συνεπιπταν με τον ερχομο της ανοιξης. Ο καιρος ζεσταινε, τα λουλουδια ανθιζαν, τα χελιδονια πετουσαν στις γειτονιες τιτιβιζοντας και μεταφεροντας κλαδακια για να φτιαξουν τις φωλιες τους. Η γειτονια του τοτε δεν ειχε παρα μονο ελαχιστες πολυκατοικιες. Οι γειτονες γνωριζονταν μεταξυ τους. Φυσικα μερικες χρονιες δεν εκανε ζεστη, αλλα κρυο. Καπου καπου επετε και καμια βροχουλα, απο αυτες τις δροσερες απριλιατικες.
Το Πασχα του αρεσε επισης, επειδη η Λειτουργια στην εκκλησια ηταν εξαιρετικη. Καθε μερα της Εβδομαδας των Παθων ηταν ιδιαιτερη. Απο τα μεσα της εβδομαδας εβαφαν η μητερα και η γιαγια τα αυγα και εψηναν κουλουρια. Ο πατερας πηγαινε στην αγορα για τα ψωνια - μαγειριτσα για την Παραμονη, κατσικι για την Κυριακη του Πασχα. Οι νονοι εφερναν λευκα παπουτσια και λαμπαδες.
Το αποκορυφωμα της ιεροτελεστιας ηταν η Περιφορα του Επιταφιου την Μεγαλη Παρασκευη στην γειτονια με την συνοδεια της φιλαρμονικης ορχηστρας του Δημου. Το Μεγαλο Σαβατο το βραδυ πηγαινανε ολοι οικογενειακως στην εκκλησια για να ψαλουν το Χριστος Ανεστη. Η λειτουργια διαταρασσοταν απο τις κροτιδες, τις φωτοβολιδες και τα αλλα πυροτεχνηματα των παιδιων.
Οταν ο καιρος ηταν καλος, ταξιδευαν - οπως ολοι οι ελληνες τετοια εποχη - στην εξοχη για να απολαυσουν το παραδοσιακο ψησιμο του οβελια. Επειτα απο αυτο, ερχοταν παλι η ρουτινα της καθημερινοτητας.

Ενας αλλος λογος που του αρεσε το Πασχα, ειναι οτι μονο εκεινη την εποχη τα υπαρχοντα καναλια προβαλλαν παλιες, επικες ταινιες. Σε πρωτη θεση ησαν οι χολλυγουντιανες υπερπαραγωγες της δεκαετιας του 1950 με βιβλικα θεματα, οπως οι "10 εντολες", ο "Μπεν Χουρ", ο "Χιτων", το "Κβο Βαντις". Η εορταστικη περιοδος ομως εδινε την δυνατοτητα να επεκτεινουν οι αρμοδιοι της ΕΡΤ το ρεπερτοριο τους και με ταινιες απο τον ευρυτερο θεματικο κυκλο των ψευδομυθολογικων και φανταστικων παραγωγων της Τσινετσιττα και του Χολλυγουντ. Ετσι απο την ασπρομαυρη μικρη οθονη παρηλαυναν και οι Αργοναυτες, ο Ηρακλης, ο Μασιστας.

Σημερα, σε αντιθεση με την χριστουγεννιατικη περιοδο, ελαχιστα εχουν ευτυχως αλλαξει για το Πασχα: Τα ιδιωτικα καναλια θυμουνται το παλιο καλο εθιμο και ριχνουν καποιες απο αυτες τις επικες ταινιες στο προγραμμα τους. Ο κοσμος συνεχιζει να φευγει στην εξοχη για το ψησιμο του οβελια και το επακολουθουμενο γλεντι. Συνεχιζει να πηγαινει στην εκκλησια.

Παλι καλα δηλαδη!


Samstag, 11. April 2009

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ XVI.

(Απο την εφημεριδα Ελευθεροτυπία, Σάββατο 11 Απριλίου 2009)

Ελληνες όλων των χωρών περιμένετε...

(ios@enet.gr / www.iospress.gr ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ: ΤΑΣΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΡΙΜΗΣ, ΑΝΤΑ ΨΑΡΡΑ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΨΑΡΡΑΣ)

Απορρίφθηκε -όπως αναμενόταν- την περασμένη Τρίτη από τη Βουλή η πρόταση νόμου της κυβέρνησης για την ψήφο των «Ελλήνων εκλογέων που διαμένουν στο εξωτερικό».
Με δεδομένη τη διαφωνία του ΠΑΣΟΚ (που είχε ήδη ξεκαθαρίσει ότι θεωρεί αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο), δεν υπήρχε περίπτωση να ψηφιστεί η κυβερνητική πρόταση, εφόσον το Σύνταγμα απαιτεί πλειοψηφία 2/3 των βουλευτών, την οποία δεν μπορεί βέβαια να εξασφαλίσει η Νέα Δημοκρατία με την οριακή της αυτοδυναμία, έστω κι αν της προσφέρει τα πρόθυμα άκρα του ο κ. Καρατζαφέρης. Αυτό το γνώριζε βέβαια η κυβέρνηση. Τότε για ποιο λόγο δαπάνησε δύο μέρες συνεδριάσεων; Μα μόνο και μόνο για να επιδείξει την καλή της θέληση προς τους ομογενείς, ελπίζοντας σε έμμεση υποστήριξή τους κατά τις προσεχείς εκλογές.
Το κακό είναι ότι η σχετική συζήτηση στη Βουλή περιορίστηκε σε ένα διαγωνισμό κολακείας για τους «απόδημους», με τις γνωστές υπερβολές για τον αγνό πατριωτισμό τους, την ελληνική τους καρδιά, κλπ. Είναι χαρακτηριστικό ότι η αντίρρηση του ΠΑΣΟΚ στηρίχτηκε κυρίως στο γεγονός ότι το νομοσχέδιο προβλέπει μόνο δικαίωμα εκλέγειν και όχι εκλέγεσθαι για τους ομογενείς.
Μόνο το ΚΚΕ τόλμησε να πει τα πράγματα με το όνομά τους και να αρνηθεί κάθε σκέψη διεύρυνσης του εκλογικού σώματος με την προσθήκη εκατομμυρίων ψηφοφόρων που είναι πολίτες άλλων κρατών: «Αυτό αντικειμενικά θα αλλοιώσει την πραγματικότητα που υπάρχει σήμερα στην ελληνική κοινωνία, στην ελληνική Βουλή», παρατήρησε ο κ. Χαλβατζής. «Ανθρωποι οι οποίοι ζουν δεκάδες χρόνια μακριά από την Ελλάδα, που δεν έχουν καμία σχέση, καμία γνώση της ελληνικής πραγματικότητας θα διαμορφώσουν το εκλογικό αποτέλεσμα».
Στον αντίποδα, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, ο οποίος επιχειρώντας να συνδράμει με όλα τα μέσα την κυβέρνηση, δεν δίστασε να θυμηθεί τα επιχειρήματα κατά του Ανδρέα Παπανδρέου που χρησιμοποιούσε τη χρυσή εποχή με τις συνδρομητικές βιντεοκασέτες της TV-Press. Και εμφανίστηκε ως γνήσιος υποστηρικτής των ομογενών και του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ). Λες και δεν ήταν ο ίδιος ο κ. Καρατζαφέρης που πριν από λίγα χρόνια ξιφουλκούσε κατά του ΣΑΕ και του τότε προέδρου του Αντριου Αθενς, επειδή «η σύζυγός του είναι Ελβετοεβραία».
Ειρωνεία της τύχης: πριν από λίγες μέρες, σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα βραδιά, η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (www.hlhr.gr) παρουσίαζε το δικό της σχέδιο νόμου για ένα νέο Κώδικα Ιθαγένειας, ο οποίος αντιμετωπίζει με μετριοπαθή αλλά κοινωνικά ευαίσθητο τρόπο το θεσμό της ιθαγένειας στο πλαίσιο ενός σύγχρονου κράτους δικαίου στην εποχή της μετανάστευσης. Ο προτεινόμενος Κώδικας διευκολύνει την απόκτηση ιθαγένειας των μεταναστών με μόνιμη μακρόχρονη παραμονή στην Ελλάδα και δίνει λύση στο απαράδεκτο φαινόμενο των ουσιαστικά «ανιθαγενών» μεταναστών δεύτερης γενιάς, των νέων δηλαδή που έχουν γεννηθεί και ανατραφεί στην Ελλάδα, που γνωρίζουν μόνο ελληνικά, που θεωρούν πατρίδα τους τη χώρα μας και παραμένουν μετέωροι, εξαιτίας
των φοβικών συνδρόμων του μεταπολεμικού ελληνικού κράτους. Αλλά γι' αυτή τη συζήτηση δεν είναι έτοιμη ακόμα η ελληνική Βουλή.
.................................................................................................
Σχολιο: Αυτη ειναι η αποψη των πολιτικαντιδων μας για τους συμπατριωτες τους, οι οποιοι εφυγαν και συνεχιζουν να φευγουν για το εξωτερικο, προς αναζητηση μιας καλυτερης ζωης...
Στην ουσια το ιδιο το ελληνικο κρατος ειναι που διωχνει τους πολιτες του, αντι να προσπαθησει να τους παρεχει ευκαιριες.
Το νεοελληνικο κρατος ξεχασε το συναλλαγμα που εστελναν οι ομογενεις της Γερμανιας, του Βελγιου, του Καναδα, της Αυστραλιας στους εν Ελλαδι συγγενεις τους τις τελευταιες δεκαετιες. Ξεχασε, οτι και αυτο το συναλλαγμα συνεβαλλε στην οικονομια της χωρας. Τωρα πλεον που εχει μηδενιστει κι αυτο και που οι ομογενεις δεν πληρωνουν φορους στην μητερα πατριδα, τους ξεχναει. Λεει οχι στο δικαιωμα τους να συμμετεχουν στην εκλογη κυβερνησης και προβαλλει διαφορες δικαιολογιες για αυτο, οπως αυτες του ΚΚΕ που αναφερει το αρθρο.
Απο την μια δεν δεχονται να φορολογηθει η εκκλησια (βλ. παλαιοτερο κειμενο 11/08 εντ.), απο την αλλη ξεγραφουν εντελως τον ελληνισμο της διασπορας τα εκατομμυρια των Ελληνων που ζουν, εργαζονται, σπουδαζουν αν την υφηλιο. Ωραιο κρατος...

Freitag, 10. April 2009

ΥΠΕΡΗΡΩΕΣ made in Greece!

Στο κειμενο της περασμενης Δευτερας, 06.04., εγινε μια αναφορα σε θεματογραφια η οποια σχετιζεται με τον τομεα των εικονογραφημενων περιοδικων κομικς. Στο σημερινο κειμενο εκφραζεται η επιθυμια να συνεχιστει το σχετικο θεμα, με αναφορες ομως κυριως σε ενα διαφορετικο επιπεδο.
Σε ενα απο τα αρχικα κειμενα της ιστοσελιδας αυτης (βλ. 05/09) ειχε παρουσιαστει μια συγκριτικη αναλυση μεταξυ της συγκεκριμενης κατηγοριας κομικς που παρουσιαζουν σουπερηρωες ως πρωταγωνιστες τους και το πως η εμπορευματοποιηση τους τους οδηγησε σε μια επιτυχημενη σταδιοδρομια ως κινηματογραφικες παραγωγες στο Χολλυγουντ - καθοτι τα συγκεκριμενα κομικς ειναι προιοντα των Η.Π.Α.
Υπο την αμερικανικη επιρροη ειχαν δημιουργηθει υπερηρωες και στον ελληνικο χωρο. Οι παλιοτεροι θα θυμουνται ασφαλως το περιοδικο "Μασκα", το οποιο κυκλοφορουσε μετα τον Β παγκοσμιο πολεμο. Στις σελιδες του ευρισκε κανεις ιστοριες για τον Υπερανθρωπο, τον Πρακτορα-Χ και αλλες φιγουρες. Ο "Μικρος Ηρωας" του Στ. Ανεμοδουρα και ο "Γκαουρ" του Ν. Ρουσσου, οπως και οι νεοτεροι "Βουγδουπος" του Τ. Αποστολιδη και "Μυθος" του Κ. Φραγκιαδακη δεν θα εξεταστουν στο παρων κειμενο. Οι δυο πρωτοι, διοτι παρα τις ικανοτητες τους, δεν διαθετουν υπερδυναμεις και κοστουμια που να τους κανουν να ξεχωριζουν για την ιδιοτητα του υπερηρωα και οι δυο τελευταιοι, διοτι οι δραση των λαμβανει χωρα στους αρχαιους χρονους και οχι στο παρον. Επισης οι ιστοριες τους ανηκουν περισσοτερο στον χωρο της ηρωικης φαντασιας, κυριως οσον αφορα τον Μυθο (που θυμιζει λιγο Κοναν και λιγο Ζηνα), ενω ο κοσμος του Βουγδουπου εχει εμφανεστατες αναλογιες με τον τους αντιστοιχους των Αστεριξ και Ιζνογκουντ.
Εν τελει, το μοναδικο κομικ ελληνικης παραγωγης, στο οποιο πρωταγωνιστουν ελληνες υπερηρωες, ειναι το "Υψιλον" των Β. Χειλα, Β. Κολλια, Γ. Αλερτα.


Η δημιουργια ενος κομικ με ελληνες υπερηρωες ηταν φαινεται θεμα χρονου. Ολοι οι λατρεις τετοιων περιοδικων ειχαν στην φαντασια τους το πλασιμο δικων τους ηρωων. Η ιδεα για το συγκεκριμενο κομικ υπηρχε ηδη απο το 1997, τελικα ομως το πρωτο τευχος κυκλοφορησε την ανοιξη του 2004. Εως τωρα δεν εχουν εκδοθει ομως πολλα τευχη.
Δεν υπαρχει η προθεση να ασχοληθουμε εδω με τις αιτιες και τους λογους που οδηγησαν τους δημιουργους να κυκλοφορησουν την δουλεια τους 7 χρονια αργοτερα, ουτε με κριτικη για το σχεδιο των μορφων. Ειναι λιγο ως πολυ γνωστο, οτι οι εκδοτικοι οικοι στην Ελλαδα ειναι δυσπιστοι ως προς την εμπορικοτητα τετοιων εγχειρηματων. Αλλωστε η αγορα, το αναγνωστικο κοινο στο οποιο απευθυνεται ενα τετοιο περιοδικο, ειναι μικρο. Επισης, δεν υπαρχουν και πολλες δυνατοτητες για δουλεια ως κομιστας. Υπαρχουν καποια ιδιωτικα Ι.Ε.Κ., μετρημενα στα δακτυλα, τα οποια προσφερουν μαθηματα σκιτσου, αλλα στην χωρα μας δεν υπαρχουν εταιριες αντιστοιχες των αμερικανικων Marvel και DC Comics που να απασχολουν πολυπληθες εργατικο δυναμικο. Αλλωστε οι περισσοτεροι κομιστες εικονογραφουν παιδικα βιβλια και φτιαχνου γελοιογραφιες για εφημεριδες.
Υπο αυτες τις περιστασεις, το κομικ με τις περιπετειες της ομαδας Υψιλον ειναι καλοδεχουμενο και μακαρι να αποδωσει καρπους η εκδοτικη προσπαθεια. Οσο για την πλοκη, θα ελεγε κανεις οτι θυμιζει λιγο τους "Watchmen" του A. Moore, οι οποιοι προσφατα εκαναν το ντεμπουτο τους στην μεγαλη οθονη. Τα μελη της ομαδας Υψιλον εχουν χαρακτηριστει απο γνωστες του χωρου σε ιστοσελιδες σχετικες με κομικς ως δημοσιοι υπαλληλοι του ελληνικου κρατους, οι οποιοι διαθετουν υπερδυναμεις και κοστουμια. Σιγα σιγα, με την παροδο των τευχων, βρισκονται μπλεγμενοι για τα καλα στις Συμπληγαδες του συστηματος. Αρχιζουν να αμφισβητουν τους εαυτους τους και τις προθεσεις των προισταμενων τους.
Η ομαδα Υψιλον στεκει επαξια απεναντι στις αντιστοιχες αμερικανικες υπερομαδες JLA και Avengers. Εχουμε πληθωρα χαρακτηρων, απο τον πατριωτη ηρωα με κοστουμι διακοσμημενο με τα εθνικα συμβολα (Γαλανολευκος) και τον κολοσσο με τιτανια δυναμη, ψυχη παιδιου και αγνωστη προελευση (Παν), ως την μαχητρια που προδιδει τους συντροφους της (Κιρκη).
Συγχαρητηρια για την εως τωρα δουλεια και ειθε η προσπαθεια που ξεκινησε ηδη να συνεχιστει, παρα τις οποιες αντιξοοτητες.

Montag, 6. April 2009

Extraordinary heroes - and their creators...

Απο τον περασμενο μηνα παιζεται στους κιν/ους η ταινια "Watchmen", η οποια διεισδυει στην σκοτεινη πλευρα των μασκοφορων υπερηρωων, παρουσιαζοντας τους ως υπαρκτα μελη της αμερικανικης κοινωνιας. Λογω της παγκοσμιου πρεμιερας της εν λογω ταινιας, καποια ιδιωτικα τηλεοπτικα καναλια ξενων χωρων προβαλλαν την, τροπον τινα αντιστοιχη ταινια "The League of the Extraordinary Gentlemen".
Το κοινο στοιχειο μεταξυ των δυο ταινιων - και φυσικα ο λογος που προβληθηκε η δευτερη στις τηλεορασεις - ειναι οτι προερχονται απο κομικς (sic: graphic novels!) που δημιουργησε το ιδιο προσωπο: ο αιρετικος και εκκεντρικος Alan Moore.
Στο παρων κειμενο, το ενδιαφερον του γραφοντος εστιαζεται αποκλειστικα στην εικονογραφημενη νουβελα του Μουρ "The League of the Extraordinary Gentlemen". Ο λογος εχει να κανει με το γεγονος οτι ο Μουρ εχει συσπειρωσει στο κομικ αυτο πολλους γνωστους ηρωες της βρετανικης κλασσικης λογοτεχνιας, που εχουμε γνωρισει και αγαπησει απο τα παιδικα μας χρονια και αναγνωσματα: Λιγα χρονια πριν το τελος του 19ου αι., οι βρετανικες μυστικες υπηρεσιες υπο την εποπτεια ενος προγονου του Τζεημς Μποντ συγκροτουν ομαδα προκειμενου να διασφαλισουν το κυρος της αυτοκρατοριας. Η Μινα Χαρκερ, η μοναδικη γυναικεια παρουσια της ομαδας, στρατολογει τους Αλαν Κουωρτερμαιν, Καπταιν Νεμο, Δρ. Τζεκυλ/κυριο Χαιντ και τον Αορατο Ανθρωπο. Στο κομικ αναφερονται και αλλες φιγουρες της κλασσικης λογοτεχνιας, οπως ο Γκιουλλιβερ, ο καθηγητης Τσαλεντζερ, ο χρονοταξιδιωτης του Γουελλς, ο Φιλεας Φογκ, ο Αρσεν Λουπαιν, ο Σερλοκ Χολμς, ο Φαντομας.

Η πολυ ενδιαφερουσα ιδεα αυτη του Μουρ, η συναθροιση δηλαδη χαρακτηρων σε μια υπερομαδα, ηταν επιτυχης. Αναμφιβολα ο δημιουργος ειναι ο ιδιος οχι απλως λατρης της κλασσικης λογοτεχνιας, αλλα κυριως βαθυς γνωστης της, οπως αποκαλυπτεται απο την αναγνωση του ταξιδιωτικου Αλμανακ, το οποιο περιλαμβανεται στα εξτρας του 1ου τομου. Το κυριοτερο στοιχειο του εν λογω εργου ομως ειναι, οτι προσδιδει περισσοτερο βαθος στους χαρακτηρες. Βγαζει προς τα εξω τις σκοτεινες τους πλευρες και τους απομυθοποιει εντελως, σε καταστασεις που ουτε οι ιδιοι οι δημιουργοι τους, ουτε οι θαυμαστες των ηρωων θα ειχαν ποτε φανταστει: Στον 1ο τομο η Μινα βρισκει εναν ηλικιωμενο Κουωρτερμαιν μεσα σε ενα οπιοπωλειο του Καιρου. Προς το τελος του 2ου τομου, οι δυο τους κανουν ερωτα μεσα σε ενα δασος. Ο Χαιντ εχει καννιβαλικες τασεις. Ο Αορατος Ανθρωπος χρησιμοποιει την ικανοτητα του για να βιαζει ανηλικα κοριτσια σε οικοτροφεια θηλεων. Σε ενα σχετικα προσφατο κομικ που δημιουργησε, επικεντρωνεται ο Μουρ στις ερωτικες περιπετειες της Ντοροθυ απο την χωρα του Οζ, της Αλικης απο την χωρα των θαυματων και της Γουεντι του Πητερ Παν. Σιγουρα υπαρχουν αρκετοι που θα προσεδιδαν τον χαρακτηρισμο του βλασφημου στον Μουρ για αυτες τις απεικονισεις των αγαπημενων τους ηρωων.
Και φυσικα υπαρχουν και καποιοι αλλοι, οι οποιοι εμπνευονται απο το εργο του. Φυσικα και ο ιδιος ο Μουρ εχει τις επιρροες του απο εργα οπως η World Newton Family του Philip José Farmer. Γενικα παντως, τελευταια εχει αρχισει να εμφανιζεται, κυριως στην αγγλοφωνη λογοτεχνια της επιστημονικης φαντασιας, ο σχετικος υποκλαδος, στον οποιον πρωταγωνιστουν ηρωες της κλασσικης λογοτεχνιας, σε νεες, απιστευτες περιπετειες, σε μια προσπαθεια καποιων συγγραφεων να πρωτοτυπησουν, γεμιζοντας τα κενα της φανταστικης βιογραφιας των εν λογω χαρακτηρων.
Κατα την γνωμη του γραφοντος, το φαινομενο αυτο δεν ειναι και παρα πολυ μοντερνο. Η αρχαια ελληνικη μυθολογια εχει δωσει παρομοια δειγματα. Βεβαια δεν ειναι γνωστος καποιος συγγεκριμενος συγγραφεας της αρχαιοτητας, ο οποιος να κραταει τα σκηπτρα εφευρεσης καποιου συγκεκριμενου ηρωα. Χαρακτηριστικο παραδειγμα ειναι τα Αργοναυτικα του Απολλωνιου Ροδιου και η Μυθικη Βιβλιοθηκη του Απολλοδωρου, καθως και η Ιστορικη Βιβλιοθηκη του Διοδωρου Σικελιωτη. Και στα τρια εργα γινεται αναφορα στην Αργοναυτικη Εκστρατεια. Αν θελουμε να μιλησουμε στη συγχρονη γλωσσα για αυτο, θα μπορουσαμε να χαρακτηρισουμε την αναζητηση της χωρας της Κολχιδας και του χρυσομαλλου Δερατος απο τον Ιασωνα με ενα spin-off δημιουργημα, που συνδεει μια συναθροιση των σπουδαιοτερων ηρωων της ελληνικης μυθολογιας, μιας και στην επιχειρηση συμμετεχουν ο Ηρακλης (ως καποιο σημειο), ο Θησεας, η Αταλαντη, ο Ορφεας, οι Διοσκουροι Καστωρ και Πολυδευκης, οι γιοι του Βορεα Ζητης και Καλαις και πολλοι αλλοι, ο καθενας απο τους οποιους εχει την δικη του, εντονη παρουσια στην μυθολογια. Με τον Τρωικο πολεμο εμφανιζεται μια δευτερη "Σουπερλιγκα" ηρωων, οπως ο Αχιλλεας, ο Αιας, ο Διομηδης, ο Οδυσσεας, ο Νεστωρ.
Ψιγματα για spin-offs μεταξυ ηρωων που συνασπιζονται, μπορει να ανιχνευσει κανεις σε ορισμενα ακριτικα τραγουδια, σε πολλα απο τα οποια ο Διγενης συνεργαζεται με αλλους ονομαστους "συναδελφους" (οπως ο Κωνσταντης) για να πολεμησουν τους Αραβες.
Απο την νεωτερη ελληνικη λογοτεχνια, το γνωστοτερο παραδειγμα ειναι το εργο των Κ. Σαλπιγκτη και Γ. Ακοκαλιδη, Ο Πουρος Ηρως (εκδ. Επικεντρο) το οποιο αναφερεται στην ζωη του θρυλικου παιδιου φαντασμα, του Γιωργου Θαλασση (απο την σειρα του Στ. Ανεμοδουρα, "ο Μικρος Ηρως") μετα το τελος του Β παγκοσμιου πολεμου. Το εργο των Σαλπιγκτη και Ακοκαλιδη πολεμηθηκε απο τους απογονους του Ανεμοδουρα, γιατι προσεβαλε το εργο του δημιουργου του Γιωργου Θαλασση με τον τροπο που τον παρουσιαζε.
Δεν θα πρεπει βεβαια να παραλειφθει και η δημιουργια του Ν. Ρουτσου Γκαουρ - Ταρζαν, στην οποια ενας ελληνικης καταγωγης αρχοντας της ζουγκλας αντιμετωπιζει δυσκολιες κυριως απο τον αγγλο ομολογο του, δημιουργημα του E. R. Burroughs, ο οποιος εδω παιζει τον ρολο του κακου.
Παρα ταυτα, η Λιγκα του Μουρ με τους αγαπημενους ηρωες της κλασσικης λογοτεχνιας παραμενει το πιο αρτιο εργο που εχει μεχρι στιγμης προσφερει ο τομεας - ακομα και αν μας σοκαρουν οι σκοτεινες πλευρες των χαρακτηρων, οπως τις παρουσιαζει ο Μουρ...

Samstag, 4. April 2009

ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΗ.

Πληρης γεγονοτων και αυτη η εβδομαδα. Τις πρωτες μερες του Απριλη διοργανωθηκε η συναντηση των G 20 στο Λονδινο. Καπακι μετα, πολλοι απο τους ηγετες που πηραν μερος στην συναντηση κορυφης ταξιδεψαν προς Στρασβουργο και Μπαντεν-Μπαντεν, προκειμενου να συμμετασχουν στην συνδιασκεψη των κρατων-μελων του ΝΑΤΟ.
Παραλληλα, στην μικρη Ελλαδιτσα ο 23χρονος Γιωργος Βουτσης-Βογιατζης, γιος του βουλευτη του ΣΥΝ Νικου Βουτση και της Σοφιας Βογιατζη (διαζευγμενοι πλεον) καθοταν στο ειδωλιο του κατηγορουμενου για ληστεια που ειχε διαπραξει στις 3 Οκτωβριου 2007 σε υποκαταστημα της Εθνικης Τραπεζας στου Γκυζη. Το δικαστηριο τον τιμωρησε με 8 χρονια καθειρξης στις φυλακες Κορυδαλλου.

Επιφανειακα τα γεγονοτα της συνδιασκεψης των ισχυρων του κοσμου και της καταδικης του 23χρονου Γιωργου φαινονται ασυνδετα. Κι ομως, μπορει κανεις να βρει σε ορισμενα σημεια κοινα:
Οι ισχυροι του πλανητη, για αλλη μια φορα εμφανιστηκαν διαλλακτικοι και συνεργασιμοι. Δηλωσαν δε, οτι θα προσφερθουν 1,1 τρις. δολλαρια για την αντιμετωπιση της οικονομικης κρισης. Ο Γιωργος νομιζε οτι θα χτυπουσε το συστημα - το οποιο ο πατερας του ως βουλευτης κομματος αρτια (εξ)υπηρετει - με την λεια των 23.000 ευρω που εκλεψε απο την τραπεζα. Και στην μια και στην αλλη περιπτωση, βλεπουμε για αλλη μια φορα να επαναλαμβανεται το φαινομενο, το οποιο καλλιστα θα μπορουσε να ονομαστει και "συνδρομο Λοξλευ - Ντε Λα Βεγκα". Και να εξηγηθει γιατι:
Ο Λοξλευ ειναι ο γνωστος ηρωας Ρομπεν των Δασων, ενω ο μασκοφορος Ζορρο κρυβεται πισω απο την ταυτοτητα του Δον Ντιεγκο Ντε Λα Βεγκα. Τα alter ego των δυο διασημων ηρωων της κλασσικης λογοτεχνιας, γνωστοι περισοτερο απο τις κιν/κες τους μεταφορες, ειναι ευγενεις αριστοκρατες, μελη της αρχουσας ταξης της εποχης τους. Και ομως επωμιζονται τον ρολο του υπερασπιστη των αδυνατων, των φτωχων και των αδικημενων, χωρις προφανεις λογους για αυτο. Τι αραγε θα μπορουσε να δραστηριοποιησει ζαμπλουτους αριστοκρατες να αφησουν τα πλουτη τους στην ακρη για να βοηθησουν τους κατατρεγμενους της περιοχης τους; Ειναι μηπως η διψα τους για δραση και περιπετεια, προκειμενου να ξεφυγουν απο το βαρετο περιβαλλον τους; Η´εχουν αλλους λογους για να ταχτουν με το μερος των κατωτερων τους ταξεων; Μεχρι που φτανει το αισθημα ανιδιοτελιας και ο αλτρουισμος τους;
Στις κιν/κες μεταφορες και την λογοτεχνια, οι δυο ηρωες εχουν να αντιμετωπισουν κυριως ομοιους τους: Δουκες, λορδους, κομητες, βαρωνους και κυβερνητες που θελουν περισσοτερο πλουτο, περισσοτερη γη, περισσοτερους σκλαβους, περισσοτερα προνομια. Προκειμενου επομενως ο Λοξλευ να διατηρησει τους πυργους και τα κτηματα του και ο Ντε Λα Βεγκα την χασιεντα του, επινοουν την ταυτοτητα του εκδικητη των πλουσιων και υπερασπιστη των φτωχων. Ετσι παιρνουν τον λαο με το μερος τους, αφου ληστευοντας τους κακους πλουσιους, προσφερουν την λεια στους καλους φτωχους. Ετσι επαναφερουν το status quo της περιοχης τους και ολοι ζουν αρμονικα: Οι ηρωες διατηρουν τους τιτλους και τις περιουσιες τους, ενω κερδιζουν τις γυναικες της καρδιας τους. Οι κακοι πλουσιοι φυσικα τιμωρουνται. Οι φτωχοι παραμενουν φτωχοι, αλλα ειναι ευτυχισμενοι, διοτι δεν καταληστευονται και δεν τυραννουνται. Επικρατει μια ισορροπια δυναμεων.
Αντιστοιχως με τους Λοξλευ και Ντε Λα Βεγκα, οι ισχυροι του πλανητη θα κοιταξουν πρωτα τα δικα τους συμφεροντα. Βλεποντας πως η οικονομικη κριση δεν οφελει κανεναν, βγαινουν στις τηλεορασεις χαμογελαστοι, προσπαθωντας να μας καθησυχασουν, οτι ολα θα πανε καλα. Και για να μας πεισουν, μας λενε πως θα δωσουν 1,1 δις. Τωρα, ποτε, που και πως ακριβως θα διατεθουν αυτα τα χρηματα ειναι μια αλλη ιστορια, η εκβαση της οποιας ειναι φυσικα αγνωστη ακομη. Οσο για τον Γιωργακη, τον 23χρονο γιο του βουλευτη, μαλλον θα εχει δει πολλες ταινιες με τον Ρομπεν των Δασων και τον Ζορρο και σκεφτηκε οτι μπορει να τους μιμηθει...

Mittwoch, 1. April 2009

Fool´s Day.

Υπαρχει, λεει, το εθιμο να λεγονται ψεματα και να γινονται αστεια και φαρσες την Πρωταπριλια.


Ριχνεις μια ματια στον κοσμο. Αισθανεσαι σαν αστροναυτης που βγηκε για βολτα στο διαστημα με το σκαφανδρο. Κατω απο τα ποδια σου, ο πλανητης. Βλεπεις τις θαλασσες, τις λιμνες και τα ποταμια. Τις κοιλαδες, τα δαση, τους παγους, τα βουνα, τις ερημους. Τα χωρια και τις πολεις. Τους ανθρωπους που ζουν εκει. Τους βλεπεις να εργαζονται, να κοιμουνται, να διασκεδαζουν, να μαλωνουν, να ερωτευονται. Νιωθεις τι αισθανονται. Βλεπεις οτι βλεπουν. Τους αφουγκραζεσαι. Καταλαβαινεις τα προβληματα τους. Χαιρεσαι στις χαρες τους. Λυπασαι στις λυπες τους.
Μακαρι να ηταν ψεμα οτι το περιβαλλον δεν καταστρεφεται. Μακαρι να μην ηταν ψεμα οτι οι πολεμοι τελειωσαν. Μακαρι να ηταν ψεμα οτι δεν υπαρχει πεινα, διψα, φτωχεια, ανεργια στον πλανητη. Μακαρι να ηταν ψεμα οτι προωθουνται οι ανικανοι. Μακαρι να ηταν ψεμα οτι υπαρχει αδικια. Μακαρι να μην ηταν ψεμα οτι οι μεγιστανες της πολιτικης και καθε αλλου ειδους εξουσιας ενδιαφερονται μονο για την καρεκλα και το χρημα. Αλλα δυστυχως δεν ειναι. Ολα αληθινα ειναι. Και δεν χρειαζεται να ερθει η Fool´s Day Πρωταπριλια για να το καταλαβεις.
Καλο μας μηνα...