Donnerstag, 18. Oktober 2012

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΜΙΑΣ ΕΠΟΧΗΣ.


 Πριν λιγα λεπτα ενημερωθηκαμε, οτι η ηθοποιος Συλβια Κριστελ εφυγε απο τη ζωη σε ηλικια 60 ετων, νικημενη απο την επαρατη νοσο. Ο θανατος της ηλθε τα ξημερωματα της Πεμπτης και σηματοδοτει το τελος μιας εποχης, την οποια σφραγισε με την παρουσια της στις αισθησιακες ταινιες "Emmanuelle" της δεκαετιας του 1970. Ο ρολος αυτος ηταν ο γνωστοτερος της καριερας της, μολονοτι ειχε παιξει και σε ταινιες, οπως η "Ματα Χαρι" και "ο εραστης της Λαιδης Τσατερλι". Εντελως συμπτωματικα, λιγες ωρες αργοτερα εγκαινιαζοταν στο Βερολινο η εκθεση Venus 2012 (www.venus-berlin.com) - η μεγαλυτερη εκθεση για ερωτικα ειδη στην Ευρωπη και πιθανον παγκοσμιως. Εξυπακουεται πως, αναμεσα στις retro/ vintage πλεον ερωτικες παραγωγες των '70ς και τις συγχρονες πορνοταινιες εχουν γινει παρα πολλα. Εν ετει 2012, ο/ η οποιοσδηποτε μπορει, χαρις την τεχνολογια, να ανεβασει προσωπικα του/ της βιντεο σε επιλεγμενες σελιδες του διαδικτυου, στα οποια κανει στριπτηζ η' επιδιδεται σε ερωτικες πραξεις με τον/ την συντροφο του/ της. Μερικοι κερδιζουν χρηματα απο αυτου του ειδους τις ενεργειες κιολας. 

 1. Απο τον αισθησιασμο των '70ς...


 Δεν ειναι απαραιτητο να μακρυγορουμε: Ειναι πλεον δεδομενο, οτι εδω και δεκαετιες υπαρχει η βιομηχανια του θεαματος, που βγαζει διαρκως ... σταρς και αποφερει δισεκατομμυρια. Υπαρχουν αρκετοι που υποστηριζουν οτι το σεξ σε κιν/φο και τηλεοραση θα ειχε παρει αλλη τροπη, εαν εκει, κατα την δεκαετια του '70 στις ΗΠΑ γινοταν mainstream, αντι να μονοπωλειται απο ιδιωτικες εταιρειες που πλεον εγιναν κολοσσοι του ειδους τους. Προσωπικα δεν ειμαστε σιγουροι για αυτο. Το φαινομενο του sexploitation, που εμφανιστηκε προς τα τελη της δεκαετιας του '60, ακολουθωντας το φοιτητικο κινημα του Μαη '68 και τις αντιπολεμικες διαδηλωσεις, εξεφραζε ενα κομματι της τοτε κοινωνιας για απελευθερωση απο συντηρητικους δεσμους και θεσμους. Και η τοτε νεολαια ηθελε να χαρει τη ζωη της, να χαρει τον ερωτα. Αποτελεσματα των κοινωνικοπολιτικων και οικονομικων αλλαγων της εποχης τους ειναι οι κινηματογραφικες μεταφορες σκανδαλιστικων μυθιστορηματων, οπως "η Εμμανουελλα" και "η ιστορια της Ο.", οπως οι ταινιες του Παζολινι, "Δεκαημερο", "Σαλο", "ιστοριες του Καντερμπουρι". Ναι μεν στις ΗΠΑ ξεκινουσαν εκεινη την εποχη με την εκποιηση/ βιομηχανοποιηση του ειδους, μετατρεποντας τους πρωταγωνιστες ερωτικων ταινιων Τζων Χολμς και Λιντα Λαβλεις σε σταρς και καλτ φιγουρες, στην Ευρωπη ομως, και ειδικα στον γαλλικο, εν μερει και στον ιταλικο κιν/φο, το γυμνο και η ερωτικη πραξη εμφανιζονταν σε mainstream ταινιες. Αν και στο διαβα των χρονων, η ερωτικη πραξη εγινε ακομα πιο σοφτ, το γυμνο εξακολουθουσε να υπαρχει. Ποσες πρωταγωνιστριες του γαλλικου σινεμα δεν εχουν εμφανιστει γυμνες στην μεγαλη οθονη;



 ...2. Στον hardcore ερωτισμο των '80ς...



Την ιδια περιπου εποχη, στα '70ς, ειχαμε απο την μια αισθησιακες ταινιες/ μεταφορες λογοτεχνικων εργων, οπως οι προαναφερομενες ταινιες του Παζολινι, "η ιστορια της Ο.", η "Εμμανουελλα". Απο την αλλη, υπηρχαν σοφτ πορνο/ φαρσοκωμωδιες, οπως η αγγλικη σειρα ταινιων "στον αστερισμο του ..." και η γερμανικη "Schulmädchen-Reports". Παρομοιες δουλειες υπαρχουν και στις σκανδιναβικες χωρες. Η γερμανικη σειρα ταινιων "Schulmädchen-Reports"  ωστοσο προβληθηκε ως "Aufklärung der Jugend" (: επιμορφωση της νεολαιας) για θεματα σεξ απο τους δημιουργους της. Απο την αλλη, να μην ξεχναμε οτι στην Γερμανια αναπτυχθηκε ο γυμνισμος και εκεινες τις εποχες ηταν και της μοδας, ειδικα στην πρωην Ανατολικη Γερμανια.

 Καποιοι Ελληνες κινηματογραφιστες ακολουθησαν το ρευμα της εποχης τους, αλλα ο χωρος ηταν μικρος, τα μεσα πενιχρα και φαινοταν οτι το εγχειρημα δεν ειχε γερες βασεις. Τι να κανουν και οι εξαγωγες ελληνικων πορνοταινιων στο εξωτερικο; Ετσι, καποια στιγμη λιγο πριν ερθει η δεκαετια του '90, το ειδος σταματησε να παραγεται. Παρεμειναν οι πρωταγωνιστες, εχοντας αποκτησει αιγλη σταρ, περισσοτερο για τις ατακες τους, παρα για τα προσοντα τους μπροστα στην καμερα. Επανεμφανιστηκε προσφατα εδω και λιγα χρονια, οπως γραψαμε παλιοτερα, αξιοποιωντας τις δυνατοτητες που θα μπορουσε να προσφερει αυτη η χωρα, τουτεστιν, το διαδικτυο και την πωληση των ταινιων σε δισκακι απο το περιπτερο της γειτονιας.

 Αλλαγες εχουμε φυσικα και στη διεθνη σκηνη. Ετσι, απο το ρομαντικο σοφτ πορνο σεξ της δεκαετιας του '70, με φιλια και χαδια και πρωταγωνιστριες τις Τερεζα Ανν Σαβοι και την εκλιπουσα πλεον Συλβια Κριστελ, περασαμε στο ρεαλιστικο σταδιο της δεκαετιας του '80 και το λαιφσταιλιδικο των '90ς. Τωρα πλεον, ΗΠΑ, Γερμανια, Σκανδιναβικες χωρες εχουν τις βιομηχανιες τους του πορνο, η καθε μια αποτελουμενη απο εταιρειες με τους δικους τους σταρς, ταινιες και περιοδικα. Η οικονομικη κριση δεν δειχνει να εχει πτοησει την παγκοσμια βιομηχανια του σεξ, ουτε ακομα και το γεγονος που αναφεραμε, οτι εν μια νυκτι μπορει οποιοσδηποτε να παρει ενα λαπ τοπ, μια καμερα και να κανει τσατινγκ καθως γδυνεται, κερδιζοντας ετσι χρηματα. Τις νεες τεχνολογιες χρησιμοποιουν και οι βιομηχανιες του σεξ για να προωθησουν τους σταρς και τα προιοντα τους. Αυτο που θλιβει ειναι οτι, μια εποχη τελειωσε με τον θανατο της Συλβια Κριστελ, οπως αναφεραμε και στην αρχη του κειμενου. Μια εποχη οπου οι νεοι δεν φοβοντουσαν να δειξουν τα αισθηματα τους. Που ζουσαν τον ερωτα. Που τα λογια, τα χαδια, τα φιλια σε ανετες κρεββατοκαμαρες, σε ερημικες παραλιες, σε ρετρο βεραντες μετρουσαν πιο πολυ. Που τα σωματα, ανδρικα και γυναικεια, δεν ησαν πλαστικοποιημενα, αλλα φυσικα, και ας ειχαν και ατελειες. Η εκλιπουσα για παραδειγμα, ηταν πολυ αδυνατη, με μικρο στηθος και οχι πολυ ομορφη. Αλλα εξεφραζε κατι στην εποχη της και χαρις την ταινια "Εμμανουελλα" εγινε συμβολο του σεξ.  Σημερα, η' μαλλον, εδω και καποιες δεκαετιες, το σεξ στις πορνοταινιες εχει γινει πιο ωμο. Οι πρωταγωνιστες ειναι παραφουσκωμενοι με αναβολικα μποντυμπιλντεραδες που αγκομαχουν προσπαθωντας να βαλουν και να βγαλουν το μοριο τους στον κολπο της πρωταγωνιστριας τους. Η οποια ειναι συνηθως καποια βαμμενη ξανθια με τονους μεικ απ, τατουαζ, πιρσινγκς και στηθη τιγκα στη σιλικονη. Αυτα θα δει και οποιος αποφασισει να επισκεφτει την φετινη εκθεση στο Βερολινο. Απο την αλλη ομως θα ειναι και λιγο δυσκολο, με τοσους αλλους επισκεπτες, οι οποιοι μαζευονται γυρω απο τους πορνοσταρς με τις καμερες ανα χειρα, για να βιντεοσκοπησουν τις ευχαριστες στιγμες τους εκει ...





Keine Kommentare: