Samstag, 4. Juli 2015

ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΤΖΙΖΖΖ;;;

Ηδη απο το τελευταίο κείμενο προειδοποιουσαμε οτι η τρεχουσα εβδομαδα (28.06. - 06.07.) θα ειναι εκρηκτικη. Και δυστυχως, δεν εχουμε διαψευστει! Τα γεγονοτα που συμβαινουν στην Ελλαδα διαδραματιζονται με τετοιους ρυθμους, που πρεπει να τρεξεις πολυ γρηγορα για να τα προφτασεις. Η παρομοιωση τους με χιονοστιβαδα και  συνεχη κατολισθηση βραχων ειναι 100% επικαιρη.

 Αναλυτικοτερα, εχουν συμβει τα εξης απο τοτε που η κυβερνηση δηλωσε οτι θα παει σε δημοψηφισμα την Κυριακη 05.07:

 Οι τραπεζες θα παραμεινουν κλειστες μεχρι και την επομενη του δημοψηφισματος (Δευτερα 06.07.). Μονο αναληψεις ανα 60 Ευρω την ημερα απο ΑΤΜ μπορουν να γινουν. Οι πληρωμες ειναι δυνατες μεσω e-banking. Εμβασματα προς το εξωτερικο δεν μπορουν να πραγματοποιηθουν. Πολλοι εσπευσαν να σηκωσουν ολα τα χρηματα τους απο τους λογαριασμους τους. Οσοι δεν προλαβαν, στηνονται στις ουρες στα ΑΤΜ των τραπεζων. Οι περισσοτερο πανικοβλημενοι πραττουν το ιδιο, στα σουπερμαρκετ και τις λαικες επισης. Καποια ΜΜΕ αναφερουν οτι τα αποθεματικα των τραπεζων ειναι γυρω στα 100 εκατομμυρια. Ο κυριος Γιανης ανεφερε σε συνεντευξη του, οτι τα χρηματα των ΑΤΜ αρκουν ως και την Δευτερα 06.07.

 Απο την Τεταρτη 01.07. η Ελλαδα - και εφοσον η τωρινη κυβερνηση δεν δεχτηκε να συνεχισει - ειναι εκτος μνημονιου. Το υπαρχον δανειστικο προγραμμα εχει ληξει. Η χωρα θεωρειται πλεον χρεωμενη. Ετσι, τα 10,9 δις του ΤΧΣ και τα 3,6 δις απο επιστορφες κερδων των κεντρικων τραπεζων σε ομολογα επιστρεφουν απο κει απο οπου προηλθαν - την Ε.Ε. Υπο αυτες τις συνθηκες, οι δανειστες (EFSF) μπορουν να ζητησουν την αποπληρωμη των περιπου 130 δις που δανεισαν. Επειδη ομως η Ελλαδα δεν διαθετει τοσα πολλα χρηματα για την αποπληρωμη του χρεους της, οι δανειστες μπορουν να προχωρησουν σε κατασχεση της δημοσιας περιουσιας ανα πασα στιγμη.

 Υπο αυτες τις συνθηκες, καλειται αυριο Κυριακη ο ελληνικος λαος να συμμετασχει σε ενα δημοψηφισμα, τις επακριβεις ερωτησεις και λεπτομερειες του οποιου κανεις ουσιαστικα δεν γνωριζει: Τι σημαινει ΝΑΙ και τι ΟΧΙ; ΝΑΙ ή ΟΧΙ στις προτασεις των θεσμων (Τροικας/ Δανειστων/ Εταιρων); ΝΑΙ ή ΟΧΙ σε Grexit; Και σε αυτες τις περιπτωσεις ακουμε και διαβαζουμε εκ διαμετρου αντιθετες αποψεις. Ειδικα τα ελληνικα ιδιωτικα ΜΜΕ και ορισμενοι Ευρωπαιοι, οπως οι Γιουνκερ και Σουλτς επιδιδονται εδω και 5-6 μερες σε μια απιστευτη προπαγανδιστικη καμπανια υπερ του ΝΑΙ. Οι οπαδοι του ΟΧΙ αντιθετως, επικαλουνται ιστορικα γεγονοτα - τα οποια ομως, οπως γνωριζουν οι περισσοτεροι ιστορικοι, δεν συναδουν με την επικαιρη κατασταση - οπως η μαχη των Θερμοπυλων, το Κουγκι και η 28η Οκτωβριου 1940 για να πεισουν (και να πειστουν οι ιδιοι) οτι κανουν αντισταση εναντιον του καπιταλισμου, των τοκογλυφων κτλ. Ψεματα και δικαιολογιες ακουγονται εκατερωθεν και, οπως γραφαμε στο κειμενο της περασμενης εβδομαδας (βλ. λινκ εντ.) δεν ξερεις ποιον να πιστεψεις και πως θα καταφερεις να μεινεις νηφαλιος: Θελαν οι Ευρωπαιοι ηγετες ή οι δικοι μας της κυβερνησης με τις νεες συμφωνιες να ελαφρυνουν τις κατωτερες κοινωνικες ταξεις; Ποια απο τις δυο πλευρες μας λεει την αληθεια; Δεν ξερουμε ποιο θα ειναι το οφελος μας ουτε στην περιπτωση του ΝΑΙ, ουτε στην περιπτωση του ΟΧΙ. Ουτε η κυβερνηση δεν ξερει καλα καλα τι θα ξημερωσει την Δευτερα 06.07.

 Το σιγουρο ειναι μονο, οτι τα λαμόγια πρωτα-πρωτα εχουν χασει την ψυχραιμια τους. Ολοι εκεινοι δηλαδη, οι οποιοι ανεκαθεν τα τρώγανε. Ολοι εκεινοι, οι οποιοι αναλογως των συμφεροντων τους ψηφισαν ΣΥΡΙΖΑ τον Γεναρη του 2015 (βλ. λινκ), τοτε που ο ΣΥΡΙΖΑ το επαιζε και αντιμνημονιακος και φιλοευρωπαικος (ΝΑΙ στο Ευρω - ΟΧΙ στην λιτοτητα δηλαδη). Ολοι αυτοι που μετα τα πρωτα 2 μνημονια αρχισαν τις φανφαρες με το κινημα του "δεν πληρωνω" και ζηταγανε τις αποζημιωσεις απο τις καταστροφες των Ναζι στον Β' ΠΠ. Αυτοι ολοι (οι "αγανακτισμενοι" της πλατειας Συνταγματος) το γυρισαν πριν μια δυο εβδομαδες και υπο τον  κινδυνο να πεταχτει η χωρα εξω απο την Ε.Ε. και το κοινο νομισμα ξαναμαζευτηκαν στην πλατεια Συνταγματος - υπο το κινημα "μενουμε Ευρωπη". Αυτοι ξερουμε τι θα ψηφισουν. Αλλα αυτο δεν θα σημαινει οτι εχουν απαραιτητα δικιο. Απλα ειχαν συνηθισει στην μασα και τωρα που τα πραγματα ζορισαν, φοβουνται και θελουν να συνεχισουν να τρωνε.

 Οποιο και να ειναι το αποτελεσμα της καλπης την Κυριακη 05.07, οπως κι αν ξημερωσει η Δευτερα 06.07, το σιγουρο ειναι ,οτι, ειτε υπερτερησει το ΝΑΙ, ειτε υπερτερησει το ΟΧΙ, η καθε μια πλευρα (ελληνικη κυβερνηση - Ε.Ε.) θα το ερμηνευσει κατα τον δικο της προσωπικο τροπο και δοκουν. Τουτεστιν, μπρος γκρεμος και πισω ρεμα. Η χωρα ειναι ετσι κι αλλιως χρεοκοπημενη.Και συμφωνια να γινει, θα αργησει να υλοποιηθει (κοινως, να βρεξει χρημα). Οπως ηδη αναφερθηκε, κατασχεση της κρατικης περιουσιας μπορει να γινει ανα πασα στιγμη.

 Οτι και να γινει, ο Ταλας ειναι με τον απλο λαο. Με τον κακομοιρη. με αυτον που δεν εχει στον ηλιο μοιρα. Αλλωστε τοσα χρονια σπαρτιατικα ζει. Δεν εχει αναγκη την χλιδα. Αυτα τα λεει και τα γραφει καποιος που εχει περασει μερος των παιδικων του χρονων σε καλυβι στην ερημια, χωρις ηλεκτρικο και χωρις νερο, που οταν ετρωγε μια φετα καρπουζι μαζευονταν σμηνη μυγων. Οτι και να γινει, θα αντεξει. Παρα τις δυσκολιες που θα υπαρξουν και μετα την 06.07. Οχι μονο στο οικονομικο θεμα, αλλα και σε ανθρωπινο επιπεδο. Μην νομισει κανεις οτι ο κοσμος μας θα καλυτερευσει. Ο ατομικισμος θα εξακολουθησει να υπαρχει. Πολλα μπορουν να συμβουν για ενα πιατο φαι...
  

Keine Kommentare: