Montag, 13. Juli 2015

ΠΡΟΣ ΤΟ (ΤΡΙΤΟ) ΜΝΗΜΟΝΙΟ ...

Το μαρτυριο της σταγονας φαινεται να συνεχιζεται. Οι τραπεζες παραενουν κλειστες. Ισως ανοιξουν την Τεταρτη 15 Ιουλιου. Η μετακινηση με τις αστικες συγκοινωνιες τελικα δεν ηταν δωρεαν το Σαβ/κο. Θα ειναι ομως σημερα και αυριο Τριτη.

 Μεσανυχτα Παρασκευης προς ξημερωματα Σαββατου περασαν τελικα οι προτασεις της ελληνικης κυβερνησης, με 251 ψηφους υπερ και χωρις την αρχη της Δεδηλωμενης για τον Τσιπρα. Οι εταιροι μας στην Ε.Ε. θεωρησαν οτι οι νεες προτασεις ειναι μια καλη βαση, αλλα παραμενουν ανεπαρκεις. Το Σαβ/κο 11 και 12 Ιουλιου ο Τσιπρας, ο Τσακαλωτος και μελη της ελληνικης αποστολης το περασαν στις Βρυξελλες, στην Εκτακτη Συνοδο των 28 κρατων-μελων της Ε.Ε. Το κλιμα ηταν φορτισμενο, με τους ηγετες της Φινλανδιας και της Σλοβενιας να ειναι αρνητικα προσκειμενοι σε περαιτερω δανεισμο προς την Ελλαδα, ενω και ο ιδιος ο Γερμανος ΥΠΟΙΚ ειχε κατα νου ενα πενταχρονο Grexit. Και αυτη η Συνοδος εδειξε οτι υπαρχει ριγμα στις σχεσεις εμπιστοσυνης μεταξυ των κρατων-μελων της ευρωζωνης και οι πρωτες εικασιες μιλουσαν για την μη επιτευξη συμφωνιας - μολονοτι φνωες, οπως του Σουλτς και του Γιουνκερ μιλουσαν για το αντιθετο. Τελικα, τοσο με την συμπραξη της Μερκελ, οσο και των Ολαντ και Ρεντσι, αργα το βραδυ της Κυριακης αποφασιστηκε να δωθει ενα τριετες προγραμμα (το οποιο μπορει να ονομαστει και μνημονιο) υψους 86 δις που θα τελει υπο την κηδεμονια της Ε.Ε. Το προγραμμα αυτο θα περιλαμβανει μεταρρυθμισεις, μεταξυ αλλων στο ασφαλιστικο, συνταξιοδοτικο και εργασιακο επιπεδο και θα πρεπει να εγκριθει το αργοτερο ως και την Τεταρτη 15 Ιουλιου απο την ελληνικη Βουλη. 25 δις απο το προγραμμα αυτο θα παει για την ανακεφαλαιοποιηση των τραπεζων, ενω θα δημιουργηθει και ενα ταμειο διαχειρησης δημοσιας περιουσιας (;;;) υψους 50 δις που θα εδρευει στην Ελλαδα.

 Επαφιεται επομενως στην ελληνικη Βουλη πλεον να αποφασισει. Υπο αυτες τις συνθηκες θα πρεπει να περιμενουμε λιγες μερες ακομα. Το ζητημα ομως ειναι το εξης: Οσον αφορα την εξωτερικη πολιτικη και τις διεθνεις σχεσεις, η εμπιστοσυνη μεταξυ εταιρων και ελληνικης κυβερνησης - οχι μονο κατα την τελευταια πενταετια, αλλα κυριως (ή αποκλειστικα) κατα το τελευταιο εξαμηνο - εχει κλονιστει ισχυρα. Και φταινε και οι δυο πλευρες σε αυτο (βλ. κειμενα ανοιξης-καλοκαιριου 2010 εντ. για την προιστορια του ζητηματος).  Δεν ξερουμε που θα μας οδηγησει αυτο στο μελλον. Οσον αφορα το εσωτερικο, η αποφαση του Τσιπρα να αποδεχτει τους ορους της Ε.Ε. τον εξεθεσε στα ματια του κομματος και των οπαδων του. Οπως αναφεραμε ηδη, στην τελευταια ψηφοφορια της Βουλης (προς το τελος της εβδομαδας) πηρε μεν την πλειοψηφια των ψηφων, αλλα εχασε την Δεδηλωμενη. Επισης επραξε αλλα απο αυτα που ελεγε και ως αντιπολιτευση και ως κυβερνηση στους πρωτους μηνες της διαχειρισης της χωρας. Πλεον θεωρειται και αυτος κωλοτουμπας. Οσο για το πως θα τσουλησει η βαρκα απο δω και περα, τρωγλοδύτες θα γινουμε ετσι κι αλλιως. Απλως με το ξεπούλημα θα γινει πιο ανωδυνα. Κατα τα αλλα, πιθανον να παρουν τα πραγματα την εκβαση που νομοτελειακα πρεπει να ακολουθησουν, διοτι το καλοκαιρι εχει ερθει ηδη. Και τα "μπανια του λαου" συγκαταλεγονται στα ιερα και οσια του Νεο-Ελληνα... 

Keine Kommentare: