Freitag, 21. August 2015

ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΚΑΛΑ ΤΟΥ;

 Την Τεταρτη 19.08. ψηφισε και η Γερμανικη Βουλη υπερ του νεου δανεισμου στην Ελλαδα. Την Πεμπτη 20.08. εφτασαν τα 13 δις της πρωτης δοσης του τριτου Μνημονιου (και περι τα 3,4 δις εξ αυτων δωθηκαν πισω προκειμενου να αποπληρωθει παλαιοτερο δανειο). Οι υπογραφες επεσαν στο τραπεζι. Και τοτε που ο κυριος Αλεξης μας κανει μια ακομα (δυσαρεστη) εκπληξη (οπως εκεινη του δημοψηφισματος τον περασμενο μηνα - βλ. κειμενα εντ.): Παραιτειται απο πρωθυπουργος και προκυρησσει εκλογες για την Κυριακη 20 Σεπτεμβριου! Η Προεδρος του Αρειου Παγου κα. Βασιλικη Θανου Χριστοφιλου αναλαμβανει υπηρεσιακη πρωθυπουργος (η πρωτη Ελληνιδα πρωθυπουργος, εστω και υπηρεσιακη!) και ο Προεδρος της Δημοκρατιας δινει "διερευνητικη εντολη" στους προεδρους των υπολοιπων κομματων.

 Και εδω αναρωτιεται για αλλη μια φορα ο αφελης, ο καλοκαγαθος, ο λιγο περισσοτερο - στις περιεργες εποχες που ζουμε - σωφρων και ψυχραιμος: Τι συμβαινει πραγματικα με τον Αλεξη; Εχει τιποτε στο μυαλο του; Ειναι τρελος ή εχει πραγματικα καποιο σχεδιο; Γιατι εκλογες μετα απο 9 μηνες και αφου εγινε οτι εγινε;

 Καποιοι εκ των ΜΜΕ εικαζουν οτι οι εκλογες γινονται για εσωκομματικους λογους. Για να συσπειρωθει η Αριστερα που εχει διασπαστει σε χιλιες δυο συνιστωσες και θυμιζει περισσοτερο τις χαμενες φυλες του Ισραηλ παρα κομμα. Πως ομως θα γινει αυτο, απο τη στιγμη που ο Παναγιωτης Λαφαζανης οχι μονο εφυγε απο τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλα δημιουργησε δικο του κομμα, την Αριστερη Πλατφορμα/ Λαικη Ενοτητα και κατεβαινει στις εκλογες με 25 υποψηφιους (τα ιδια ΜΜΕ κανουν λογο οτι το κομμα του Λαφαζανη θα ερθει τριτο σε ψηφους) ;

 Καποιοι αλλοι πιστευουν οτι ο Αλεξης θελει να ξεπλυνει την ντροπη απο πανω του. Κερδισε τις εκλογες με αντιμνημονιακο λογο και 8 μηνες μετα αναγκαστηκε να συνθηκολογησει. Εφερε το 3ο Μνημονιο στην χωρα, κατι που τον εφερε αντιμετωπο με πολλα μελη του κομματος του (π.χ. Κωνσταντοπουλου, Δραγασακη, Γλεζο, Λαφαζανη που διαφοροποιηθηκε αισθητα, οπως προαναφερθηκε), πολλα απο αυτα πιστευουν οτι προδωσαν την ψηφο του λαου και την λαικη εντολη που πηραν. Στα σχολια αναγνωστων και οπαδων του Αλεξη και του ΣΥΡΙΖΑ στον ηλεκτρονικο Τυπο ομως, οι φωνες που ειναι υπερ εκλογων ειναι ελαχιστες. Σαφως και υπαρχουν αρκετοι που κριτικαρουν τις αποφασεις του απερχομενου πρωθυπουργου και την πορεια της κυβερνησης μετα την ψηφιση του 3ου Μνημονιου - κανενας ομως δεν εχει προτρεψει τον Αλεξη να παει και παλι σε εκλογες. 

 Για αλλη μια φορα επομενως μετα το δημοψηφισμα της 5ης Ιουλιου (βλ. σχετικο κειμενο εντ.) ο Αλεξης "ριχνει το μπαλακι στην εξεδρα". Για αλλη μια φορα καλει τον ελληνικο λαο στις καλπες (λεγεται οτι οι εκλογες της 20ης Σεπτεμβριου θα κοστισουν 4-6 εκατ. ευρω). Για αλλη μια φορα του ζητει να αποφασισει εκεινος (ο ελληνικος λαος) εαν τον θελει (τον Αλεξη) για πρωθυπουργο του. Εαν με την ψηφο του εγκρινει την εως τωρα πορεια που εχει παρει η ιστορια με το 3ο Μνημονιο και εαν θελει (ο ελληνικος λαος παντα) να συνεχιστει η πορεια αυτη (με τον Αλεξη ως πρωθυπουργο). 

 Η ολη ιστορια μοιαζει με μια φαρσοκωμωδια, στην οποια πρωταγωνιστει ο 41χρονος Αλεξης, ενα μεγαλο παιδι με ακομα μεγαλυτερα ψυχολογικα προβληματα. Ενα παιδι που ζηταει (ή μαλλον απαιτει) διαρκως την προσοχη και την επιβεβαιωση των αλλων. Αν μπορουσαμε να δωσουμε εναν τιτλο στην νεα ιδεα που σκαρφιστηκε, η φραση "σε δουλεια να βρισκομαστε" θα κερδιζε οπωσδηποτε!

 Προφανως ο Αλεξης κατεβαινει και παλι στις καλπες με τον αερα του σιγουρου νικητη. Ο ανταγωνισμος φαινεται μηδαμινος για την ωρα. Οπως ειχαμε γραψει και τον προπερασμενο μηνα (βλ. κειμενο εντ.) ΝΔ και ΠΑΣΟΚ παραπαιουν και δεν εχουν τιποτε να προσφερουν. Και αν ομως γινει κατι απροβλεπτο; Αν δεν τα καταφερει αυτη τη φορα ο Αλεξης; Αν ο κοσμος εχει πραγματικα κουραστει και απογοητευτει με ολα αυτα τα σουρτα-φερτα και θελει απλως να γινει η δουλεια; Διοτι εδω και εβδομαδες - απο το κλεισιμο των τραπεζων και την επιβολη των capital controls - τα παντα εχουν ατονησει: Η αισχροκερδια απο την επιβολη του νεου ΦΠΑ που οδηγησε στην ανατιμηση πολλων προιοντων, παραλληλα με την μη επιβολη του ΦΠΑ απο επιχειρησεις (ειδικα σε συγκεκριμενα μαγαζια δεν κοβονταν αποδειξεις), αλλα και η αδυναμια των σχετικων υπουργειων να ελεγξουν τα κυματα παρατυπων μεταναστων σε Κω, Λεσβο, Αθηνα, συνορα με ΠΓΔτΜ, εινα θεματα, τα οποια μπορει να αποβουν οχι απλως καθοριστικα, αλλα μοιραια για τον Αλεξη, τους ομοιδεατες του και κυριως την χωρα. Ηδη η κατασταση στα συνορα ειναι κρισιμη, με την ΠΓΔτΜ να στελνει στρατο - εαν δημιουργηθει θερμο επεισοδιο τωρα εκει, τι θα κανει η νεα υπηρεσιακη κυβερνηση; Πως θα το χειριστει;

 Η γειτονικη Τουρκια για την ωρα φαινεται να ειναι απασχολημενη με αλλα πραγματα. Αψιμαχιες γινονται στα συνορα με Συρια και Ιρακ, ενω οι εκλογες εκι θα λαβουν χωρα την 1η Νοεμβριου - και για διαφορετικους λογους απο οτι στην Ελλαδα.
  

Keine Kommentare: