Sonntag, 31. Juli 2016

Weird Films: The "Clash of Cultures" Subgenre.

 Υπαρχουν καποια ειδη ταινιων που ειναι δυσκολο να ενταχθουν σε μια συγκεκριμενη κατηγορια. Για αυτο και θα πρεπει να υποστηριχθει η δημιουργια μιας τετοιας κατηγοριας για αυτα. Συνηθως προκειται για περιπετειες και ταινιες φαντασιας. Το κεντρο βαρος τους ομως πεφτει στο οτι οι πρωταγωνιστες τους προερχονται απο ετεροκλιτα πολιτιστικα στοιχεια. Το τι εννοει ο γραφων με ολα αυτα, θα προσπαθησει να το εξηγησει αναφεροντας ορισμενα παραδειγματα τετοιων ταινιων ανα χρονολογικη σειρα. Η ολη συζητηση γινεται με αφορμη την πιο προσφατη ταινια του subgenre "The Great Wall", την θεωρουμενη εως τωρα πιο ακριβη παραγωγη της Κινας, η οποια θα προβληθει τον Φλεβαρη του 2017 στους κιν/φους. Πρωταγωνιστει ο Matt Damon σε μια επικη ιστορια φαντασιας και δρασης, στην οποια δρακοντες επιτιθενται στο Σινικο Τειχος της Κινας! Το τι δουλεια εχει ο καυκασιος ηθοποιος υποδυομενος την πολεμιστη στην μεσαιωνικη Κινα, ειναι το θεμελιωδες ερωτημα που διακατεχει το subgenre, για το οποιο γινεται ο λογος. Στη συνεχεια ακολουθει η λιστα ταινιων παρομοιας αισθητικης και μαλιστα, στις εξης κατηγοριες:

 (A) East meets West and North meets South:

 Lawrence of Arabia (1962): Peter O´Toole, Alec Quiness, Omar Sharif. Η γνωστοτερη και καλυτερη ταινια-εκπροσωπος του ειδους δειχνει, μεταξυ αλλων, και την μαχη μεταξυ πολιτιστικων αξιων Δυτικου κοσμου και Ανατολης. Ιδιαιτερη μνεια πρεπει να γινει στους συντομους αλλα περιεκτικους σε νοηματα διαλογους μεταξυ των χαρακτηρων που υποδυονται οι O´Toole Quiness.

 The Long Ships (1964): Richard Widmark, Sydney Poitier. Ο πρωτος υποδυεται εναν πονηρο Βικινγκ στα προτυπα του Οδυσσεα. Ο δευτερος εναν Μαυριτανο ηγεμονα. Και οι δυο θελουν να αρπαξουν μια τεραστιου μεγεθους βυζαντινη καμπανα φτιαγμενη απο ατοφιο χρυσαφι. Για να πετυχουν τον στοχο τους, θα αναγκαστουν να συμμαχησουν.

 Red Sun (1971): Charles Bronson, Toshiro Mifoune, Alain Delon, Ursula Andress. Γουεστερν στο οποιο ο Μπρονσον υποδυεται τον κακοποιο. Μαζι με τον συνεργο του, που τον υποδυεται ο Ντελον, ληστευουν μια χρηματαποστολη ενος τραινου. Ο χαρακτηρας του Ντελον ειναι φιλαργυρος και κλεβει επισης ενα γιαπωνεζικο σπαθι κατανα που προοριζεται για δωρο προς τον προεδρο Γκραντ. Στη συνεχεια βαζει να σκοτωσουν τον χαρακτηρα του Μπρονσον, ο οποιος σωζεται απο τον Μιφουνε, εναν σαμουραι που πρεπει να παρει εκδικηση για την κλοπη και την δολοφονια του αδελφου του, επισης σαμουραι και φυλακα του ξιφους, απο τον Ντελον. Οι δυο ανομοιοι χαρακτηρες, Μπρονσον και Μιφουνε, θα συμμαχησουν...

 The Gods must be crazy I (1980). Η πρωτη ταινια της νοτιαφρικανικης τριλογιας που στην εποχη της εκανε παγκοσμια επιτυχια ειναι και η καλυτερη. Ολα ξεκινουν οταν σε μια πτηση πανω απο την ερημο Καλαχαρι, ενας λευκος τουριστας πεταει ενα μπουκαλι της Κοκα-Κολα. Το βρισκει ενας Βουσμανος, ο Ξι και νομιζοντας οτι ειναι δωρο των θεων (αφου εχει πεσει απο τον ουρανο) το πηγαινει στο χωριο του. Το μπουκαλι ομως θα γινει η αιτια να διαταρραχθει η μεχρι τοτε ησυχη ζωη των κατοικων του χωριου και να δημιουργηθουν εντασεις και παρατηρησεις. Ετσι ο Ξι αναλαμβανει να το επιστρεψει στον Δυτικο πολιτισμο, μπαινοντας σε αγνωστες για εκεινον περιοχες - τις ευρωπαικου τυπου μεγαλουπολεις της Νοτιου Αφρικης...    

 A Passage to India (1984): Judy Davis, Edward Fox. Στο κυκνειο ασμα του David Lean, οι κατηγοριες μιας νεαρης Αγγλιδας οτι την βιασε ο Ινδος γιατρος και ξεναγος της θα γινουν αιτια να αποκαλυφθει το χασμα μεταξυ Δυτικου και Ανατολικου κοσμου με υποβαθρο την Ινδια του 1920, οταν η χωρα ηταν προτεκτορατο της Βρετανικης Αυτοκρατοριας.

 Highlander I (1986): Christoph Lambert, Sean Connery. Η πρωτη ταινια της γνωστης σειρας που ειναι και η καλυτερη. Ο μονολογος της επιστημονος που μελεταει τα οπλα αποκαλυπτει, γιατι η ταινια εχει θεση στην παρουσα λιστα: "Τι δουλεια εχει ενα ιαπωνικο ξιφος του 6ου αιωνα στα σκωτσεζικα χαιλαντς του 15ου αιωνα;"  

 The 13th Warrior (1999): Antonio Banderas, Omar Sharif. Περιπετεια του Mc Tiernan, βασισμενη σε μυθιστορημα του Crichton. Θυμιζει εν μερει την προαναφερομενη ταινια "Long Ships", μιας και εχει να κανει με Βικινγκς και Αραβες. Ο Μπαντερας υποδυεται τον λογιο Αχμεντ Ιμπν Αμπας που αναγκαζεται να εξοριστει και να γινει μελος μιας ομαδας Βικινγκς. Οι 13 πολεμιστες καλουνται να σωσουν ενα χωριο στην Δανια απο μια φαινομενικα αορατη και υπερφυσικη απειλη. Τοσο το βιβλιο, οσο και η ταινια "πατανε" πανω στο επος του Μπεογουλφ. Υποτιθεται οτι η περιπετεια των 13 πολεμιστων ηταν η βαση για την δημιουργια του επους.

 Shangai Noon (2000): Jackie Chan, Owen Wilson. Στην δευτερη του αποπειρα να ανοιχτει στο Χολλυγουντ, μετα την σειρα ταινιων "Rush Hour", ο Jackie Chan υποδυεται εναν ταπεινο φυλακα στην Απαγορευμενη Πολη των τελων του 19ου αιωνα, ο οποιος πρεπει να επιστρεψει ενα πολυτιμο αντικειμενο πισω. Τα ιχνη του τον οδηγουν στην Αγρια Δυση, οπου και θα αναγκαστει να συμμαχησει με εναν κουτοπονηρο καουμποη, τον οποιο υποδυεται (απολαυστικα πρεπει να πουμε!) ο Owen Wilson...   

 Hidalgo (2004): Viggo Mortensen, Omar Sharif. Επιφανειακα αν τη δει κανεις, θα πιστεψει οτι οι δημιουργοι της ταινιας αυτης θελαν να κανουν κατι σαν τον προαναφερομενο "Λωρενς της Αραβιας" με περισσοτερη δραση - και με τον Ομαρ Σαριφ, ο οποιος δυστυχως δεν μπορει να περισωσει την κατασταση! O Mortensen υποδυεται εναν μιγα καουμποη απο τον θιασο τον Μπουφαλλο Μπιλλ, ο οποιος μαζι με το επισης ημιαιμο αλογο του, συμμετεχει σε εναν αγωνα στην Αραβικη Ερημο... Δυστυχως η ταινια καπου "εχει χασει την μπαλα": Την μια λεγονται κοινοτοπα κλισε περι ρατσας, αιματος και καταγωγης, την αλλη, προσπαθει να περασει κατι σχετικα με το αιωνιο ζητημα Δυση - Ανατολη, αλλα δεν τα καταφερνει... 

 The Man with the Iron Fists (2012): Russel Crowe, Lucy Liu. Εδω ο Κρωου υποδυεται τον μισθοφορο καουμποη που ανακατευεται σε κομπινες στην Κινα του 19ου αιωνα. Αρκετα καλα χορογραφημενες σκηνες πολεμικων τεχνων.    

 47 Ronin (2013): Keanu Reeves. Ο Ρηβς ειναι μιγας και ξεπεσμενος σαμουραι στην μεσαιωνικη Ιαπωνια. Μαζι με αλλους 46 πολεμιστες, θα προσπαθησει να σωσει το αφεντικο του.   

 Outcast (2014): Nicholas Cage, Hayden Christensen. Αλλη μια ταινια φαντασιας με τους Κειτζ και Κριστενσεν να υποδυονται τους μισθοφορους στην μεσαιωνικη Κινα.  

 Dragon Blade (2015): Jackie Chan, John Cuzack, Adrien Brody. Εδω ο Κιουζακ υποδυεται τον Ρωμαιο εκατονταρχο που εχει διασχισει τα ανατολικα συνορα της ρωμαικης αυτοκρατοριας μαζι με την λεγεωνα του. Μπαινοντας στα εδαφη της κινεζικης αυτοκρατοριας, εχει πρωτα να αντιμετωπισει τον στρατο του Jackie Chan και ενα συνεχεια τον κακο Ρωμαιο στρατηγο Μπροντυ, ο οποιος και τον ακολουθει. Παρα τον τιτλο, δρακοντες δεν εμφανιζονται...

 
 (B) Aliens in the Earth of the Past:

 Outlander (2008): Jim Caviziel, John Hurt, Ron Perlman, Sophia Miles. Ο Καβιτζιελ ειναι εξωγηινος (ή ανθρωπος απο το μακρινο μελλον;) ο οποιος προσγειωνεται στην Δανια του 8ου αιωνα. Στο αεροσκαφος του μετεφερε ενα εξωγηινο πλασμα, το οποιο ειναι πλεον ελευθερο και τρομοκρατει τους κατοικους ενος χωριου. Αλλη μια ταινια, η οποια επισης "παταει" πανω στον μυθο του Μπεογουλφ...  

 Cowboys and Aliens (2011): Daniel Craig, Harrison Ford, Olivia Wild. Ο Γκραιγκ στην ταινια αυτη ειναι ενας ανθρωπος που εχει χασει την μνημη του - αλλα και οχι την ικανοτητα του να χειριζεται με μαεστρια τα ρεβολβερ! Ξυπναει στην ερημια φορωντας ενα περιεργο περικαρπιο στο χερι του. Συντομα θα αναγκαστει να συμμαχησει με τον ιδιοκτητη μιας μικρης πολης, υποδυομενο απο τον Χαρρισον Φορντ, αλλα και με Ινδιανους, ωστε να σταματησουν ολοι μαζι την εισβολη εξωγηινων στην Αγρια Δυση.

 Ο γραφων εκτιμα, πως οι προαναφερομενες ταινιες εδωσαν τουλαχιστον μια γευση του τι εννοει και πως ερμηνευει το subgenre με το διπολικο του σχημα.


Keine Kommentare: