Samstag, 1. April 2017

Black &´ White in Nature (Fauna).


Η ποικιλια και πολυχρωμια της πανιδας εχουν αναφερει και σε κείμενο του παρελθόντος. Η φυση προνοησε, ωστε ναι μεν τα σαρκοβορα να διαθετουν γαμψα νυχια, κοφτερα δοντια, σωματικη ρωμη, αντοχη και ταχυτητα, τα (φυτοφαγα) θηραματα τους ωστοσο δεν υπολειπονται σε εφοδια: Καποια απο αυτα διαθετουν νυχια, αλλα ειναι οπλισμενα με οπλες, κερατα, αγκαθια, κελυφος ή ορμονες που εκρινουν ειδικα απωθητικα, οπως οσμες, μελανι, δηλητηριο. Καποια αλλα, ειναι μεγαλοσωμα και δυσκινητα, αλλα με χοντρο πετσι, καποια αλλα, λεπτα με μακρυα ποδια και μπορουν να ξεφευγουν γρηγορα. Στην τελικη, ο αγωνας για επιβιωση στην φυση ειναι και θεμα τυχης και συγκυριων.

 Υπαρχουν επισης και αρκετοι εκπροσωποι του ζωικου βασιλειου που βλεπουν ασπρομαυρα, δεν ξεχωριζουν τα χρωματα. Και υπαρχουν και εκεινα τα ζωα, που - εκτος απο τις περιπτωσεις αλμπινισμου και μελανισμου - το τριχωμα, το δερμα, τα φτερα τους ειναι ασπρομαυρα. Το ασπρομαυρο στα ζωα αυτα, ειτε ειναι κηλιδες (εικ. 13-14), ειτε ραβδωσεις (εικ. 11-12), ειτε μοιρασμενο ομοιομορφα, με το ενα μερος (συνηθως το μαυρο) να καλυπτει ραχη, κεφαλη και ποδια σαν ρουχο (εικ. 5-10), εξυπηρετει το καμουφλαζ των ζωων αυτων: Εαν ειναι κυνηγοι, το ασπρομαυρο καμουφλαζ τους επιτρεπει να πλησιαζουν τα θηραματα τους χωρις εκεινα να τα δουν. Εαν ειναι θηραματα, μπορουν κατα αυτον τον τροπο να καμουφλαρονται ωστε να μην γινονται αντιληπτα απο τους θηρευτες τους. Και στις δυο περιπτωσεις, κυνηγοι και θηραματα δεν ξεχωριζουν τα χρωματα. Κατα αυτον τον τροπο επιτυγχανεται ενα ειδος ισορροπιας στην φυση. Η ισορροπια αυτη μπορει να μεταβληθει με την νικη του ενος και την ηττα του αλλου. Εξαρταται παντα απο τις προαναφερομενες συγκυριες και τα υπολοιπα εφοδια που διαθετουν οι μεν και οι δε. 

 Τα κατωθι παραδειγματα δινουν μια ιδεα των οσων αναφερησαν ηδη. Ας απολαυσει ο αναγνωστης ενα μικρο δειγμα της ασπρομαυρης αυτης ποικιλιας της πανιδας οπως αυτη ξεδιπλωνεται στις ακολουθες 14 εικονες. Περαιτερω λογια ειναι περιττα: 
1. Αφρικανική Αντιλόπη

2. Ευρωπαικός Ασβός

3. Διάβολος της Τασμανίας
4. Αμερικανικό Κουνάβι (Βρωμούσα)
5. Καπουτσίνος

6. Καρακάξα
7. Όρκα

8. Πιγκουίνος
9. Πάνδα

10. Ινδικός Τάπιρος
11. Λευκός Τίγρης Βεγγάλης

12. Ζέβρα
13. Κύων Δαλματίας

14. Λεοπάρδαλις των χιονιών



Keine Kommentare: